Cykelns historia

Cyklar är vi vana vid idag och de flesta av oss har säkert cyklat någon gång. Det här gör att vi kan ta fordonet för givet, men hur uppstod egentligen cykeln? Vet du hur dess historia ut? Föregångaren till cykeln uppfanns redan 1817. Här får du en kort genomgång av cykelns övriga historia.

Tidig historia: 1800-1900

cykelhistoria

År 1817 tillverkades det som kom att kallas för cykelns föregångare och det som alltså startar cykelns historia. Mannen bakom detta fordon var tysken Karl Drais. Detta fordon hade dock varken pedaler eller kedja. Först år 1885 uppfanns en cykel med pedaler och kedja, då av John Kemp Starley. Det här var strax efter tiden då cykeln var en höghjuling.

Cykelns utveckling steg för steg

Cykeln har en intressant historia och utveckling från 1817 och framåt. Efter Karl Drais första cykel uppfann Thomas McCall år 1969 en velociped, då med ett större bakhjul än framhjul. Först efter det, runt år 1870, uppfann Starley höghjulingen som många av oss har sett i till exempel filmer. Därefter utvecklade Starley höghjulingen till den typen av cykel som liknar dagens moderna cykelmodeller.

Cyklar och modeller idag

Idag finns det en mängd olika cykelmodeller, till exempel ”vanliga” dam- respektive herrmodeller, BMX-cyklar, trialcyklar, touringcyklar och nu senast elcyklar med mera. Än idag är det ett mycket populärt fordon, inte minst i innerstäderna. De används till en mängd saker, både för att praktiskt färdas framåt och att göra olika trix på. Cykeln verkar minst sagt vara här för att stanna.